You are here:Home»News»ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ APIVITA

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ APIVITA

Print PDF

ΟΙ ΝΕΕΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ  APIVITA

 

«Ηγεμονικότατον απάντων φύσις»

Ιπποκράτης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

Το νέο κτίριο της APIVITA είναι εναρμονισμένο με την φιλοσοφία και τις αξίες της εταιρείας και αποτελεί έμπρακτο σύμβολο αειφορίας, καινοτομίας και πρωτοποριακής διασύνδεσης του εργασιακού περιβάλλοντος με το φυσικό.  Βρίσκεται  στο βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλου Αττικής, σε μια περιοχή που ήταν ελαιώνας, εύκολα προσβάσιμο από  την Αττική Οδό.

Απο πλευράς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτελεί προσομοίωση κυψέλης και συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητές της εταιρείας σε χώρους:   παραγωγής καλλυντικών,  συσκευασίας μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού-που είναι  οι δυο κύριες δραστηριότητες της εταιρείας-  εργαστηρίων, γραφείων, εκπαίδευσης, σίτισης προσωπικού, SPA, εκδηλώσεων και ενημέρωσης κοινού.

 

Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε επίπεδα, δύο υπόγεια και τρία υπέργεια, με συνολική επιφάνεια δόμησης 6.830 τ.μ. πάνω σε μια έκταση 6.170τ.μ.

 

Στην είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται στο κεντρικό αίθριο, δεσπόζει η ελιά, σύμβολο γαλήνης, προστασίας και γονιμότητας. Όπως είναι γνωστό, η APIVITA συνδυάζει την αρχαία ελληνική παράδοση με τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας, επικεντρώνεται στη ζωή της μέλισσας και δημιουργεί καλλυντικά φυσικά, οικολογικά, αποτελεσματικά και ολιστικά.

 

Η κυψέλη και κατά προέκταση, η κοινωνία των μελισσών, οδηγούν στα βασικά χαρακτηριστικά της APIVITA, που είναι η συνεργατικότητα, η αφοσίωση των εργαζομένων στον κοινό σκοπό, ο σεβασμός του ενός στον άλλον και όλων στο περιβάλλον, η προσπάθεια για την επίτευξη υψηλών ποιοτικών στόχων.

 

Ως φυσική απόρροια των παραπάνω στοιχείων, για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων η κυψέλη αποτέλεσε πρότυπο, σε επίπεδο  συλλογιστικής, κατανομής και αξιοποίησης του χώρου και κυρίως λειτουργικότητας, μαζί με το  βασικό κριτήριο της άνετης- ανθρώπινης διαβίωσης των εργαζομένων μέσα σ΄αυτή.

 

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΔΟΜΗΣΗΣ

Συνοψίζοντας, οι προδιαγραφες για την κατασκευή του κτιρίου επιλέχθηκαν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

-        Λιτότητα, αισθητική και λειτουργικότητα

-        Διαφάνεια σε πολλαπλά επίπεδα για την οπτική επαφή των εργαζομένων με τον εξωτερικό χώρο, τις παραγωγές και των γραφείων μεταξύ τους.

-        Εξασφάλιση φυσικού φωτισμού - αερισμού

-        Σεβασμός στους φυσικούς πόρους και την τοπική βιοποικιλότητα

-        Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

-        Μείωση οικολογικού αποτυπώματος

-        Εξασφάλιση θερμικής και οπτικής άνεσης

-        Χρήση ανακυκλώσιμων, φυσικών, οικολογικών, ελληνικών υλικών δόμησης.

 

Για την διαχείριση φυσικών πόρων χρησιμοποιήθηκαν:

  1. Σύστημα εκμετάλλευσης γεωθερμίας
  2. Φωτοβολταϊκά
  3. Δεξαμενή Ομβρίων, όπου συλλέγονται τα όμβρια κτιρίου και περιβάλλοντος για άρδευση
  4. Βιολογικός Καθαρισμός Αποβλήτων και διάθεση του νερού για άρδευση
  5. Φυτεμένα δώματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο
  6. Εκτεταμένες φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αρωματικά, φαρμακευτικά ελληνικά φυτά και βότανα, καρποφόρα δέντρα και είδη τοπικής χλωρίδας, διαμορφώνοντας το μικροκλίμα και στοχεύοντας στη βιοποικιλότητα.

 

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Οι γραφειακοί χώροι καταλαμβάνουν τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και εντάσσονται σε έναν ορθογωνικό όγκο με καθαρή γεωμετρία (εδώ γίνεται αναφορά στην κυψέλη), που διαχωρίζεται από τη βάση, που είναι η παραγωγή, ογκοπλαστικά και χρωματικά.

Τα γραφεία χωροθετούνται κατά το πλείστον περιμετρικά του κτιρίου, ενώ όσα βρίσκονται στο εσωτερικό έχουν άμεσο ηλιασμό και αερισμό από τα εσωτερικά αίθρια.

Στο ισόγειο τοποθετούνται -εκατέρωθεν του χώρου υποδοχής -οι 2 κύριοι χώροι παραγωγής του εργοστασίου που είναι η παραγωγή καλλυντικών και συσκευασία μελιού.

Η τροφοδοσία – είσοδος πρώτων υλών και έξοδος ετοίμου προϊόντος- μαζί με τις συνοδευτικές αποθήκες και δραστηριότητες τους  γίνεται απευθείας στο α΄υπόγειο.

Στο α΄υπόγειο βρίσκονται επίσης  οι χώροι σίτισης προσωπικού.

Οι αποθήκες ειδών συσκευασίας και μηχανοστάσια τοποθετήθηκαν στο β΄υπόγειο.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Κατά τον  αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έγινε προσπάθεια της- όσο το δυνατόν περισσότερο- επίτευξης άμυνας του κτιρίου  προς τους εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Το στεγασμένο αίθριο στην περιοχή της εισόδου και το τετραόροφο υαλοστάσιο εισάγουν το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, τους χειμερινούς μήνες αποδίδονται ενεργειακά οφέλη στο κτίριο, καθώς ο αέρας θερμαίνεται από τον ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται από τη νότια παρειά. Αντίστροφα, κατά τους θερμούς μήνες λειτουργεί ως χοάνη εξαερισμού και φυσικού δροσισμού, καθώς με τα κατάλληλα ανοίγματα στη βάση και την κορυφή του επιτυγχάνεται χωρίς μηχανικά μέσα η κίνηση του αέρα (φυσικός ελκυσμός). Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί φύτευση του εσωτερικού χώρου, με σκοπό τον φυσικό καθαρισμό του αέρα και την μεγιστοποίηση των ενεργειακών ωφελειών μέσω επιπλέον δροσισμού.

 

Στον πρώτο όροφο υπάρχει μικρότερο ανοιχτό αίθριο που συμβάλλει στον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων των εργαστηρίων και της κύριας αίθουσας εκπαίδευσης..

Στον  δεύτερο όροφο το κεντρικό τμήμα του όγκου παρέμεινε υπαίθριο με αποτέλεσμα την ενοποίηση των δύο άλλων αιθρίων και τη δημιουργία ενός χώρου προστατευμένου από τους κυρίαρχους βόρειους ανέμους της περιοχής. Ο  χώρος αυτός  λειτουργώντας ως ο υπαίθριος χώρος εκτόνωσης όλου του κτιρίου, είναι ανοιχτός και λειτουργικός  σχεδόν όλο το χρόνο.

 

Η  δημιουργία αυτού του δικτύου κενών χώρων-αιθρίων με τα φυτεμένα δώματα φέρνουν τη φύση στο εσωτερικό του κτιρίου και εξασφαλίζουν φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλους τους χώρους κύριας χρήσης. Τα φυτεμένα δώματα βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα και αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κτιρίου ολοκληρώνεται με τη στέγαση του κεντρικού αιθρίου στην οροφή του οποίου τοποθετείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα από φωτοβολταϊκά πανέλα εγκιβωτισμένα σε σκελετό αλουμινίου

 

Οι επιλογές όσον αφορά τα ανοίγματα υπακούουν επίσης σε μια βιοκλιματική λογική.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Όλα τα υλικά κατασκευής είναι πιστοποιημένα και κατά το πλείστον οικολογικά- φυσικά ή ανακυκλώσιμα.

Ο Φ.Ο. του κτιρίου κατασκευάσθηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα κατά το πλείστον εμφανές.

Οι τοίχοι πλήρωσης εξωτερικά, διαμορφώθηκαν με διπλή δρομική οπτοπλινθοδομή και θερμομόνωση εξηλασμένης πολυστερίνης, ενώ εσωτερικά με γυψοσανίδες και πετροβάμβακα.

Στους χώρους που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του FDA (παραγωγής, συσκευασίας, ζυγιστηρίου, δειγματολειψίας) οι τοίχοι έγιναν από ειδικά αντιστατικά, αντιμικροβιακά  πανέλα, πιστοποιημένα για clean rooms.

Τα εξωτερικά κουφώματα κατασκευάστηκαν από ανοδιωμένο αλουμίνιο με θερμοδιακοπή των σειρών Μ6 της ΑΛΟΥΜΙΛ.

Τα υαλοστάσια, κινητά ή σταθερά, φέρουν διπλά ενεργειακά τζάμια με πλήρωση του κενού με αέριο argon .

Τα δάπεδα κατασκευάστηκαν κατ΄αρχήν βιομηχανικά –και έτσι  παρέμειναν στα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους. Στη συνέχεια ρητινικά ή αντιστατικά, ανάλογα με τις απαιτήσεις των χώρων

Οι επενδύσεις τοίχων χώρων υγιεινής και πλυντηρίων έγιναν με αντιμικροβιακά πλακίδια.

Ψευδοροφές κατασκευάστηκαν εκεί  όπου οι προδιαγραφές απαιτούσαν -στους χώρους παραγωγής, σύμφωνα με τις  προδιαγραφές κατά FDA και στους διαδρόμους για τη διέλευση των αγωγών.

Στους υπόλοιπους χώρους όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός  είναι ορατός.

Για το φωτισμό των γραφείων και όλων των εσωτερικών χώρων τοποθετήθηκαν φωτιστικά μειωμένης κατανάλωσης ενώ των εξωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος LED.

Όλα τα χρώματα είναι οικολογικά και πιστοποιημένα. Οι εσωτερικές επιφάνειες  χρωματίστηκαν με απλά πλαστικά χρώματα, ριπολίνη νερού, τσιμεντοχρώματα και αντιμικροβιακές βαφές.

Οι εξωτερικές επιφάνειες ολοκληρώθηκαν με φυσικό επίχρισμα από ψηφίδα πέτρας (κουρασανίτ)

Η υποδομή των φυτεμένων δωμάτων έγινε με ειδικό μείγμα κηπευτικού χώματος δωμάτων. Φυτεύτηκαν ενδημικά, αρωματικά φυτά και ιπποκρατικά βότανα.

Στον περιβάλλοντα χώρο έγινε προσπάθεια να παραμείνει η τοπική χλωρίδα της περιοχής. Μεταφυτεύθηκαν οι ελιές που προϋπήρχαν στο οικόπεδο και εμπλουτίστηκε η φύτευση με καρποφόρα ελληνικά δέντρα και ενδημικά φυτά. Σε συνέχεια του φυτεμένου δώματος του πρώτου ορόφου δημιουργήθηκε βοτανικός κήπος με ελληνικά αρωματικά, φαρμακευτικά και ιπποκρατικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η αρχιτεκτονική  μελέτη και η επίβλεψη του έργου έγινε από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς , Στέλλα Παντελιά και Ζωή Μπαλαμπάνη-Παντελιά. Στην αρχιτεκτονική σύνθεση συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας μηχανικός Νίκος Γεωργούσης.

Η στατική μελέτη έγινε από τον Γεράσιμο Τρέζο, πολιτικό Μηχανικό και τα Ηλεκτρομηχανολογικά από το γραφείο ΑΓΑΠΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Η κατασκευή από την εταιρεία J&P ABAΞ και το τεχνικό γραφείο του Μιχάλη Σάββα.

 

Contact us

Address: 242 Syngrou Av. & 1 Pindou Str. - Kallithea - Athens

 

Tel: +30 2114002146

 

Fax: +30 2114002146

 

Email: info@productsgreek.com

Follow productsgreek.com

facebook twitter youtube google+ email Linkedin